vadotabar2022

מעל לכל ישנה עמימות משפטית בכל הנוגע לשאלה הבסיסית ביותר - האם עסק כזה או אחר בכלל טעון רישוי ? ראשית, אין בחוק הגדרה מהו "עסק". לאורך השנים ניסו הערכאות המשפטיות לתת פרשנות להגדרה ובין היתר קבעו שאם העסק שקיים לשם רווח או לא אינו שיקול מכריע, שאופי הקהל )אם הוא הציבור הרחב או מוגדר וספציפי( יכול להשפיע על ההכרעה אבל זה תלוי בנסיבות, שאין רלוונטיות לשאלה אם העסק מתנהל בשטח פרטי או ציבורי וכיו"ב. ובשורה תחתונה - שהשאלה תלוית נסיבות. משמע, שלעולם עסק לא יוכל לדעת מראש אם הוא טעון רישוי באופן ודאי. שנית, הגדרות בצו רישוי עסקים )עסקים טעוני רישוי(, תשע"ג 2013- מהוות פתח לפרשנות משפטית כשלעצמן. אותו צו שאמור לקבוע לכלל הציבור הישראלי איזה עסק טעון רישוי )כגון: מסעדה, בית מרקחת, תחנת כוח( ואיזה עסק פטור מכך )כגון: אדריכל, עו"ד, רו"ח( הוא למעשה טבלה של כ 200- שורות שמונה לא רק סוגי עסקים אלא גם רשימת פעולות, חומרים ועוד. איזה עסק יידרש להוציא רישיון לפי פריט 8.9 ו "טיפול אחר ברכב" ? האם וילה שמקיימים בה מסיבות נחשבת עסק לפי פריט 7.9 "אולם או גן לשמחות ולאירועים, שעיקר עיסוקו הוא קיום אירועים, לרבות הגשת משקאות משכרים לצריכה במקום ההגשה" ? או בכלל האם אפשר לקבוע שבווילה יש מעל לארבע יחידות אירוח ולכן היא נדרשת ברישיון לפי פריט 7.1 ב "השכרת יחידות אירוח למטרת נופש, המלווה במתן שירותים לשוכרים, כשמספר יחידות האירוח המיועדות להשכרה עולה על ארבע" ? האם יקב שמייצר יין ייחשב את משקל הבקבוקים בבואו לבדוק אם הוא נדרש ברישוי לפי פריט 4.6 א "ייצורו, עיבודו, אריזתו – מחומרי גלם שאינם מן החי ביכולת ייצור העולה על 50 טונות ליום" ? כך גם ישנם פריטי "סל" כמו למשל פריט 10.9 "חומר גלם, מוצר, מ כשיר או חלקיו שאינם טעוני רישוי לפי פרט אחר בתוספת זו ]התוספת לצו[ – ייצורו, עיבודו, צביעתו, הרכבתו, ציפויו, השחזתו, הדפסה עליו, תיקונו" - פריט שלרוב משמש דרך לדרוש רישיון עסק מעסקים שעל - פניו פטורים מהוצאתו. כאשר אותם עסקים שאין להם את הכלים להתווכח עם הדו רש בטענה המתבקשת לפיה הדרישה סותרת את כוונת המחוקק. כמובן שבאופן אינהרנטי ישנם גם עסקים "גבוליים", כלומר עסקים שרק פרשנות משפטית היא זו שתכריע אם הם נדרשים בהוצאת רישיון או לא, כגון: האם בית ספר לקומסטיקה צריך להוציא רישיון לטיפולי יופי בגלל התרגול של תלמי דיו? האם עסק עם חדר אוכל לעובדים צריך להוציא רישיון למסעדה? ומה לגבי עסקים שכבר מחזיקים ברישיונות לשלל פריטים שונים וכעת דורשים מהם להוציא רישיון על פעולה נלוות נוספת? למשל מפעל לייצור מזון שיש ברשותו רישיון לייצור ולאחסון וכעת נדרש להוציא רישיון נוסף כ"ב ית קירור"? או עבור הובלת המזון?

RkJQdWJsaXNoZXIy ODY4ODk3